2014-05-16 14:40:10• hírek • Kocsis Zoltán

Senki sem veszítette el az ökoiskola minősítését

Május 13-15. között Szatmár megye tizenhárom tanintézményének ökoiskola (Eco-School) minősítését értékelték újra, a bizottság pedig valamennyi esetben úgy döntött: további két évig kivétel nélkül megtarthatják a minősítést.

Az ökoiskola-programot (Eco-School) 1994-ben indította el világszerte a Dániában alapított Környezetvédelmi Nevelésért Alapítvány (Foundation for Economic Education - FEE). Azóta támogatja az Európai Unió és az ENSZ Környezetvédelmi Programja is. Célja, hogy a tanintézmények oktatási programjukban minél nagyobb szerepet kapjon a környezeti nevelés. A FEE világszerte 63 országban 72 környezetvédelmi egyesületet tömörít. Az ökoiskola programot Romániában a bukaresti Kárpát-Duna Geoökológiai Központ koordinálja.

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója 2001-ben ültette gyakorlatba Szatmár megyében az ökoiskola-programot. Ennek következtében 2009-ben - Romániában elsőként - a Szatmár Megyei Környezetvédelmi ügynökség megkapta a Zöld Zászló minősítést az FEE-től, Békéssy pedig a program regionális koordinátora lett Szatmár és Máramaros megyékben.

Szatmár megyében jelenleg 18 oktatási intézmény vesz részt a programban. Május 13-15. között 13 intézmény esetében vizsgálták meg, hogy kiérdemli-e, illetve megtarthatja-e a minősítést. Az ellenőrző bizottságnak három tagja volt: Cornelia Dinca, a Kárpát-Duna Geoökológiai Központ elnöke, Adriana Culdea, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa, valamint Sasaran Mariana a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség részéről.

A három tagú bizottság valamennyi intézmény esetében azt tapasztalta, hogy jelentős hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, a polgári értékrend erősítésére, az iskolai közösség (diákok, pedagógusok, szülők) környezettudatának megszilárdítására.

Ennek következtében mind a 13 intézmény - a szatmárnémeti 6-os számú, a Kedvesem (Draga Mea) és a Guliver óvodák, az Octavian Goga, az Avram Iancu, a Mirea Eliade, a Balcescu-Petőfi általános iskolák, a Ion Slavici Gimnázium, továbbá a Piskolti Általános Iskola és a Nagykárolyi Elméleti Líceum - további két évig megtarthatja az ökoiskola minősítését.

Szatmár megyében rajtuk kívül rendelkezik ökoiskola-minősítéssel Szatmárnémetiben a Ioan Creanga, a 10-es számú és a Vasile Lucaciu általános iskola, valamint a Szatmárhegyi Általános Iskola. A megyeközpontbeli Emil Palade Élelmiszeripari, a Constantin Brancusi Műszaki, a Gheorghe Dragos Közgazdasági gimnáziumok, valamint a Szamosborhidi Általános Iskola minősítéséről 2015-ben születik majd döntés.

Világszerte jelenleg 12.900 intézmény rendelkezik Zöld Zászlóval, tizenegy millió diák és fiatal, valamint 628.000 pedagógus érintett az ökoiskola-programban, mintegy négyezer településen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: